Portal o zeolitu klinoptilolitu

Način upotrebe i doziranje

Upotreba u sportu

Preventivne doze

3 – 5 grama dnevno (1 čajna žličica = 2 grama)

Optimalna terapija za profesionalne (aktivne) sportaše

10 – 15 grama dnevno

Zeolit se uzima pola sata (ili više) prije obroka, a u opravdanim slučajevima (iscrpljen organizam i otežana probava) jedan sat nakon obroka. Zeolit se uzima prije jela da bi se organizam zaštitio od eventualno nepoželjnih unosa koji se nalaze u hrani, inače nije nužno jesti svaki put kad se uzima zeolit.

Zeolit u prahu dozira se žličicom (plastičnom, keramičkom, ne metalnom) razmućen u velikoj čaši vode, a po potrebi se može uzimati i s drugim tekućinama (poželjno je piti što više tekućine, najmanje 2 litre). Pored vode, može se uzeti zeleni čaj, sok, vitaminski napitak (bolje je razmutiti i odmah popiti – ne ostaviti da stoji). Zeolit se ne uzima zajedno, tj. istovremeno s C vitaminom ili s mineralnom vodom.

Dodatne doze za profesionalne sportaše

U dvostruko slijepoj kliničkoj studiji sportašima se ordiniralo do 30 grama zeolita dnevno, kapsule i prah kombinirano, uz dosta tekućine (jedna kapsula = 1/2 grama, 1 čajna žličica = 2 grama).

Poželjno je da sportaši jedan do dva puta godišnje naprave jednomjesečni program detoksikacije, kako bi što efikasnije i brže oslobodili tijelo kumuliranih nepoželjnih supstanci i laktata. Preporuča se na treninge nositi flašicu pripremljenog napitka od zeolita. Napitak se priprema tako da se 1-2 čajne žličice praha umiješaju u vodu, čaj ili sok, te se uzimaju umjesto svih drugih napitaka.