Portal o zeolitu klinoptilolitu

Uloga imunološkog sustava

Imunološki sustav ljudskog tijela je iznimno kompleksan i inteligentan metabolitički sustav koji štiti i održava integritet organizma. Sastoji se od armije specijaliziranih stanica, molekula dostavljača i bioloških memorija, koji prepoznaju, razlikuju, uništavaju i eliminiraju veliki broj uljeza, nenormalnih stanica i svih stranih supstanci i mikro organizama koji napadaju i inficiraju tijelo. Komplicirani detektori imunološkog sustava sastoje se od bijelih krvnih zrnaca, limfe i antitijela i neprekidno se bore s tisućama agresivnih toksina, virusa, bakterija, gljivica i parazita koje potencijalno mogu oštetiti svaki dio tijela.

Imunološki sustav je također vrlo važan u detektiranju mutacija u organizmu, npr. generiranih tumorskih kancerogenih stanica ili toksičnih kemikalija, koje se javljaju kao nusprodukti metabolizma ili se adsorbiraju iz okoliša. I konačno, imunološki sustav se aktivira kod raznih povreda, pa ima vitalnu ulogu u obnovi oštećenog tkiva, liječi i održava cjelokupnu heomeostazu u organizmu.

Nesporno je da je imunološki sustav apsolutno presudan za ljudsko zdravlje, jer bez njegove podrške čovjek ne može preživjeti dulje od dan ili dva.

 

Vrste imuniteta