Portal o zeolitu klinoptilolitu

Uzroci probavnih poremećaja

Probavni poremećaji su postali vrlo rašireni zdravstveni problem. Prehrana s dosta industrijski prerađenih i obrađenih namirnica, smanjenje hranjivih vrijednosti u svježem voću i povrću i fast-food prehrana uzrok su da je naš probavni sustav pod stalnim atakom. Povećavaju se tegobe zbog abdominalnih grčeva, nadimanja, proljeva, zatvora koji mogu iritirati crijeva i izazvati crijevne sindrome i abnormalnu funkciju gastrointestinalnog trakta. Ovi poremećaji zahvaćaju sve uzraste, rase i spolove, a skoro 2/3 pacijenata su žene.

Gastrointestinalni trakt je sastavljen od dugih crijeva koje tanko crijevo povezuje s rektumom i anusom. Crijeva funkcioniraju apsorbirajući vodu, hranjive tvari i sol iz probavljene hrane. Nakon adsorpcije hranjivih tvari, crijevo je odgovorno za peristaltičko gibanje i redovnu stolicu. Mišići kontrahiraju i kao posljedica pokretanja crijeva, sadržaj crijeva ide prema rektumu. Međutim, mišići crijeva, sfinkter i karlica ne kontrahiraju uvijek optimalno, što onemogućuje ispravno i pravodobno pražnjenje crijeva, a posljedice su bol, grčevi, zatvor ili diarea. Pacijenti često traže medicinske savjete za olakšanje simptoma, ali lijekovi u mnogim slučajevima ne daju najbolji odgovor. Poneki lijekovi mogu čak stvoriti ovisnost, a u nekim slučajevima postoje i nuspojave.

Osobe koje pate od gastrointestinalnih poremećaja često mogu svoje tegobe dovesti u vezu s managerskim stresom, pa osim opuštanja organizma, njima se preporučaju određene prehrambene promjene, npr. uzimanje više vode i prirodnih supstanci koje će im pomoći u peristaltici crijeva i regeneraciji gastrointestinalnog tkiva. Također, deficit hranjivih tvari u suvremenoj prehrani i njihova nedovoljna apsorpcija vode prema kroničnim bolestima, posebno kod starijih osoba.