Portal o zeolitu klinoptilolitu

Onkologija, kemo i radioterapija

Zeolit se koriste kod onkoloških pacijenata:

• kod kemoterapije i radioterapije kao suportivna terapija za brži oporavak i suzbijanje negativnih nus pojava
• kao intenzivna suportivna terapija
• u prevenciji tumora i sprječavanja recidiva

Iskustvo je pokazalo da je u nekim individualnim slučajevima potrebno trajno uzimati i do 8 grama zeolita dnevno, jer su korisnici izvještavali da kada su smanjili dnevni unos na ispod 8 grama, bilježio se pojačani rast tumor markera.

 

Intenzivna onkološka suportivna terapija

Preporuča se onkološkim pacijentima koji su:

• na programu kemoterapije i radioterapije
• koji imaju aktivnu tumorsku aktivnost, a iz različitih razloga ne primjenjuju ili su prisiljeni odustati od primjene kemoterapije i radioterapije

Terapeutske doze zeolita kod aktivne tumorske aktivnosti, bilo da se provodi kemoterapija i radioterapija ili ne, kreću se od 14 do 25 grama dnevno.

Preporučene dnevne doze poželjno je uzimati u 8 obroka. Obrazloženje: iako na biofizikalnoj razini zeolit djeluje o organizmu 4-5 sati, on ima svojstvo da u vodenoj otopini stvara elektromagnetsko polje koje djeluje na bioelektrični potencijal stanice (svojstvo iz područja kvantne molekularne medicine). Budući je to djelovanje aktivno svega dva sata nakon uzimanja, preporuka je da se kod težih dijagnoza terapija uzima svako dva sata. Nije uvjet, ali je poželjno. Navedena terapija “trojna” ima suportivni karakter i cilja na pokretanje mehanizma antitumorske aktivnosti.

Zeolit se ne uzima 3 dana za vrijeme primanja kemoterapije, počevši jedan dan prije kemoterapije, te dan nakon završetka (razlog; zeolit adsporbira teške metale platinu i litij, koji su eventualno u sastavu kemoterapije, ali također doprinosi smanjenju oksidativnog stresa kojeg izaziva kemoterapija). Kod radioterapije nije potrebno prekidati terapiju zeolitom.

Kod onkoloških pacijenata koji su na programu svakodnevne kemoterapije zeolit se uzima u vrlo malim dozama, koje ne mogu utjecati na očekivane medicinske efekte kemoterapije, a ipak u određenoj mjeri doprinose unapređenju općeg stanja pacijenta. U takvim slučajevima se zeolit uzima 3 uzastopna dana u tjednu, 3 x 1 gram dnevno.

Puder od zeolita otklanja komplikacije na koži nastale kao posljedica zračenja (postradijacijski dermatitis). U slučaju post-radijacijskog dermatitisa, uz oralnu upotrebu se preporuča i lokalna aplikacija pudera za kožu. Puder se posipa na patološki promijenjeni dio kože 2-5 puta dnevno.

Kod gljivica i oštećenja sluznice usne šupljine uslijed radioterapije ili kemoterapije preporuča se nekoliko puta dnevno usnu šupljinu isprati (i par minuta zadržati u ustima) gustom zeolitnom otopinom.

Intenzivna terapija se provodi 3-6 mjeseci ili dulje, ovisno o individualnoj reakciji i stanju organizma, odnosno dok objektivni i subjektivni simptomi ne pokažu simptome remisije. Nakon remisije dnevne doze se postupno smanjuju – cca 20% mjesečno. Na kraju se preporuča trajna preventivna terapija na nivou cca 3-6 grama dnevno (istodobno se prati tumorska aktivnost, preko markera ili na drugi primjereni i odgovarajući način).

 

Ostale upute za uzimanje terapije

Zeolit se oralno uzima uz jelo ili prije jela, a u opravdanim slučajevima (iscrpljen organizam i otežana probava) 1 sat nakon jela. Kapsule i tablete piju se uz veliku čašu vode ili druge tekućine. Prah se uzima razmućen u tekućini: pored vode, može se uzeti zeleni čaj, sok, vitaminski napitak. Zeolit se ne uzima zajedno, tj istovremeno s C vitaminom, mineralnom vodom ili gaziranim picima. Tijekom terapije preporuča se uzimati ukupno 2-3 litre tekućine dnevno, najbolje čiste (filtrirane) vode. Poželjna je kvalitetna, uravnotežena i lako probavljiva prehrana.

Dnevne doze se prilagođavaju se konstituciji tijela i dijagnozi. Ako je organizam oslabljen ili osjetljiv, početne doze mogu biti manje, npr 1/4 ili ½ od preporučenih, te se postepeno povećavaju do preporučenih doza. Noću se preparat ne uzima, osim kod teških oboljenja ili kada se želi ubrzati tok terapije.

Zeolit je 100% prirodna supstanca, potpuno neškodljiv, ne stvara ovisnost, organizam ga prepoznaje kao vlastitu supstancu (kao npr. vodu) pa ne stvara obranu, nema letalnu ni toksičnu dozu, ne izaziva alergije, ni kontraindikacije, nema negativan sinergizam s drugim lijekovima i medicinskim terapijama. Radi dodatne predostrožnosti, preporuča se da pacijenti koji uzimaju i farmakološke lijekove, iste uzimaju sat vremena prije ili poslije uzimanja zeolita. Kod malog broja teških bolesnika, iscrpljenih bolešću, eventualno se tijekom prvih 10-ak dana terapije zeolitom mogu pojaviti popratne pojave koje se svode na malo povišenu temperaturu (maksimum do 37,5) i znojenje. Kod problema jetre ponekad su moguće pojave prolijevaste stolice kratkog trajanja.

Zeolit adsorbira tekućinu, pa kod osoba sklonih opstipaciji eventualno može u prvim danima terapije prolazno pojačati opstipacijske efekte, što se regulira pojačanim uzimanjem tekućine, a u pojedinim slučajevima se mogu smanjiti početne količine praha. Navedene pojave su rijetke i prolazne, traju dok se organizam djelomično pročisti i adaptira, te nakon toga nestaju.