Portal o zeolitu klinoptilolitu

Neurodermitis, alergodermije

Neurodermitis je kožno oboljenje koje se manifestira isušenom kožom i izraženim svrbežom. Ponekad se pojavljuje već u djetinjstvu. Različiti su uzroci neurodermitisa. Značajnu ulogu imaju nasljedni faktori, alergija, nespecifični podražaji (putem sapuna, dezinfekcijskih sredstava, sredstava za čišćenje i pranje rublja, kozmetika), infekcije (gripa, upale), psihička opterećenja (radna ili obiteljska), te tjelesna napetost.

Kod neurodermitisa koža je uobičajeno isušena, praćena jakim svrbežom. Tijekom zime svrbež može biti znatno pojačan, budući da je zrak u prostorijama dosta isušen zbog grijanja. Pacijenti s neurodermitisom su natprosječno skloni kontakt alergijama, kao npr.: tvarima iz masti, krema, a također su osjetljivi na nikal. Vrlo čest problem je i kvaliteta odjeće.

Kod neurodermitisa je od velikog je značaja dobro čišćenje kože, pri čemu se mora voditi računa da prilikom čišćenja koža gubi puno masnoća. Zbog toga su za kožu pacijenata koji imaju neurodermitis kupke u toploj vodi vrlo štetne, pravi otrov.

Za kožu oboljelu od neurodermitisa je vrlo dobro da se u mlaku vodu za kupanje, tj. u kadu, doda zeolitni prah, koji u vodi vezuje teške kalcijeve ione i oslobađa natrijeve i kalijeve ione. To ne samo da omekšava vodu nego dapače omogućuje njeno bolje prodiranje u površinske slojeve kože. Tako koža postaje ravnomjerno vlažna. Nakon sušenja koža se namaže zeolitnom kremom.

Provedeno je kliničko istraživanje o utjecaju zeolita kod alergodermija. Postignuta je značajna pozitivna dinamika glavnih simptoma sve do njihova nestanka, kao i poboljšanje ukupnog stanja, podizanje raspoloženja, motoričke aktivnosti i apetita kod pacijenata s kroničnim oblicima alergodermija. Već u roku od 5-7 dana nakon početka liječenja kod svih je bolesnika smanjen intenzitet svrbeža.