Portal o zeolitu klinoptilolitu

Dekubitus

Dekubitus se uglavnom javlja kod starijih i nemoćnih osoba koje dulje vremena leže. Zbog oslabljene kožne cirkulacije na koži nastaju rane i čirevi. U takvim je slučajevima važno osloboditi ugrožene dijelove tijela od pritiska, te poduzeti tretman cijeljena dekubitusa, kako putem prehrane i povećanog unosa tekućine, tako i redovitom zaštitom i češćom promjenom položaja bolesnika. Cijeljenju dekubitusa se mora posvetiti mnogo pažnje. Cijeljenje traje vremenski različito, od jednog mjeseca do godinu dana, ovisno o dubini oštećenja (rana može sezati do kosti).

Djelovanje zeolitnog pudera na kožu provjereno je u brojnim slučajevima dekubitalnih rana. Krema kojom se tretira dekubitus treba sadržavati oko 10 % ultra-finog pudera zeolita (farmakolozi predlažu da to bude masna krema za tijelo). Iznimno je važno da primijenjeni zeolitni puder bude isključivo ultra-fini. Produkti koji su veličine zrnca kristala od preko 30 do 40 mikrometara mogu se koristiti samo kao piling, inače mogu štetiti koži.

Dermatolozi su u početku bili skloni kritizirati primjenu pudera na rane. Činjenica je da se principijelno puder ne bi trebao koristiti na otvorenim ranama, jer to iziskuje čišćenje tih rana od ostataka pudera. No kad se aplicira ultra-fino mikronizirani i obrađeni zeolitni puder, onda je to drugačije. Kada se zeolit unese u makrophage oslobađa se imunološki sustav, što utječe na poboljšanje stanja i brže cijeljenje rana.