Portal o zeolitu klinoptilolitu

Dermatološka upotreba

Rane i kožna oštećenja

Kod površinskih oštećenja kože (rane, otvorene i zatvorene svih etiologija , opekotine, ogrebotine, poderotine, operativni šavovi) dovoljna je lokalna primjena pudera od zeolita.

Puder od zeolita (zeolit u prahu) posipati na oboljele dijelove kože više puta dnevno, a najmanje svako jutro i večer, najviše 5 puta dnevno – na očišćenu i dobro posušenu kožu. Paziti da se koža ne iritira trljanjem, brisati je s gazom ili drugom mekanom pamučnom tkaninom. Ako koža ima otvorena oštećenja (rane) treba primjenjivati sterilan postupak prema posebnoj uputi. Puder za kožu poželjno je dodati u sve kozmetičke kreme za njegu lica i tijela, jer ima izvrsni kozmetički učinak.

Puder za kožu u svom sastavu pored zeolita može imati najpoznatije ljekovite fitofarmakološke supstance koje su poznati tradicionalni lijekovi za kožne bolesti, stoga se izuzetno učinkovito primjenjuje kod najrazličitijih kožnih bolesti i problema.

Zeolitna kupka se koristi kod određenih kožnih bolesti i problema, kad je koža previše isušena, nadražena, osjetljiva i ako na koži nema otvorenih rana. Na svakih 5 l mlake vode dodati jednu žlicu zeolita.

Namakati tijelo odnosno bolesne dijelove u kupki 10 – 20 minuta. Nakon kupke lagano mekanom pamučnom tkaninom posušiti kožu i eventualno aplicirati puder ili kremu. Ovisno o vrsti kožnih problema, tijelo se poslije kupke može namazati uljem ili mlijekom za kožu u koje se prethodno dodao zeolitni puder.

Zeolitna kupka učinkovito hidratizira i omekšava kožu i naročito pomaže kod neurodermitisa, psorijaze i drugih oboljenja kad koža uslijed prevelike osjetljivosti i alergijskih reakcija više ne podnosi nikakve neposredne supstance. Kupka se ne radi kod otvorenih rana.

 

Metodika liječenja rana

Liječenje otvorenih rana

Patološki promijenjeni dio kože se prvo ispere sterilnom fiziološkom otopinom, a kod dubljih rana prethodno vodikovim peroksidom. Rana se posuši sterilnim tupferom i posipa slojem zeolita od rubova prema centru (postupno). Kod otvorenih rana se ne primjenjuje krema, nego isključivo puder.

Preko rane se stavi sterilna 2-slojna – 4-slojna gaza, koju zadržava mrežica ili se sa strana pričvrsti papirnatim flasterima, tako da se rani omogući dotok kisika.

Treba voditi računa da se gaza ne zalijepi za ranu. Ako se gaza ipak zalijepi, potrebno je istu prije odvajanja od rane strpljivo namakati fiziološkom otopinom i polagano odvajati od rane, kako se ne bi otrgnuo epitelizirani dio kože.

Okruženje otvorene rane se također posipa prahom,a da bi se izbjeglo eventualno isušivanje kože, još je poželjnije okruženje rane namazati čistom zeolitnom kremom. To iz razloga što krema čini taj dio kože elastičnim. Naime, kod početka cijeljenja rane, rubovi rane se mogu bolno zatezati,p a krema doprinosi da to zatezanje bude manje neugodno i bolno.

Procedura se ponavlja svakodnevno, u početku dva ili više puta dnevno, odnosno po potrebi, a kasnije najmanje dva puta dnevno, eventualno i samo jednom dnevno – do zatvaranja rane (pažnja: zadnje se posipa i zatvara centar rane, kroz koji se rana treba stalno čistiti).

Iskustvo je pokazalo da se za cijeljenje otvorenih rana treba provoditi terapija najmanje toliko mjeseci koliko je godina rana prisutna.

Nakon zacjeljenja rane primjenjuje se postupak za saniranje patoloških promjena kože kad nema otvorenih rana.

Liječenje patoloških promjena kože (kad nema otvorenih rana)

Patološki promijenjeni dio kože se prvo ispere sterilnom fiziološkom otopinom i posuši sterilnim tupferom. (Ako se radi o većim površinama, potrebno je redovno tuširanje). Pokrije se slojem pudera od zeolita te se preko toga stavi sterilna kompresa (ako je moguće). Procedura se ponavlja svakodnevno najmanje dva puta dnevno do potpunog nestajanja patoloških promjena na koži.

 

Upotreba kod kožnih bolesti

Za razliku od površinskih kožnih oštećenja, kada je dovoljna samo lokalna primjena zeolitnog pudera ili kreme, kod kožnih bolesti pored lokalne primjene, potrebno je i oralno uzimanje zeolita, Znanstveno i predklinički je dokazano pozitivno djelovanje zeolita kod kožnih oboljenja i sustavnih bolesti organizma koja se manifestiraju na koži, npr: herpes simplex, herpes zoster, neurodermitis, psorijaza, vitiligo, dermatomikoza, post-radijacijski dermatitis, akne, veruke, fibromi, fistule, dekubitalni ulkus, ulcus cruris, seboreja, gljivična oboljenja kože, sluzokože i unutrašnjih organa (candida), te tegobe kože i sluznice koja mogu nastati kao posljedica radiologijskih zahvata. Posebno je značajna njegova primjena u onkologiji, kod melanoma i drugih kožnih tumora (obavezna oralna i lokalna primjena)

Ako se radi o dugotrajnijim ili kroničnim kožnim oboljenjima, preporuča se prvih 1 – 2 mjeseca provoditi intenzivnu oralnu terapiju na nivou 6 – 8 grama tj. 2 – 4 x dnevno.

Ovisno o vrsti kožnog oboljenja i stupnju oštećenja kože primjenjuje se lokalna aplikacija zeolitnog pudera ili kreme ili zeolitne kupke. Kod nekih kožnih bolesti koža može biti vrlo iritirana i oštećena pa više ne podnosi nikakvu neposrednu lokalnu aplikaciju i reagira osipom, svrabom i sl. U takvim slučajevima se uz oralnu terapiju provode samo zeolitne kupke. Tek nakon protoka nekog perioda oralne terapije i kupki, koje rezultiraju boljom kondicijom kože, može se eventualno početi primjenjivati i zeolitna krema.

Herpes

Kod prve pojave herpesa početi oralnu upotrebu zeolita cca 5 – 8 grama dnevno te na površinske lezije herpesa lokalno aplicirati zeolit u obliku pudera i/ili kreme.

Neurodermitis i psorijaza

Kod neurodermitisa i psorijaze preporuča se oralna terapija zeolitom. Ovisno o osjetljivosti, koža se istovremeno može i lokalno tretirati zeolitnom kremom. Međutim, koža koja boluje od neurodermitisa i psorijaze često je oštećena i vrlo osjetljiva, pa ne podnosi lokalnu terapiju. Reakcije su individualne.

Najčešće se lokalno liječenje može poduzeti tek nakon što se određeno vrijeme bolest liječi oralnim putem. Do tada se uz oralnu terapiju rade zeolitne kupke, koje omogućuju prodiranje vlage u površinske slojeve kože, pa koža postaje ravnomjerno vlažna i nahranjena. Nakon kupanja se preporuča sušenje ogrtačem, bez korištenja ručnika. Ovisno o osjetljivosti kože, nakon sušenja se koža eventualno može namazati uobičajenom kremom u koju je umiješano oko 10% zeolitnog pudera.

Seboreja i perutanje tjemena

Za seboreju i neugodno perutanje tjemena pokazalo se djelotvornim redovito masiranje vodom koja je obogaćena zeolitom. Čajna žličica zeolitnog pudera pomiješa se s 1 dl vode i meko utrlja u tjeme na područja zahvaćena seborejom. Za seboreju se preporuča i oralno uzimanje zeolita, a poželjno je zeolitni puder dodati kremi kojom se tretiraju mjesta zahvaćena seborejom ili na ta mjesta izravno lagano utapkati zeolit.

Akne

Izravno nanošenje zeolita na upaljene akne vrlo učinkovito smiruje kožu, a maske za lice koje sadrže zeolit dodatno i brzo daju pozitivne efekte na ove upalne procese. Preporuča se trajna upotreba zeolitne kreme.

Rosacea, vitiligo, lihten ruber planus

Kod kožnih bolesti koje se manifestiraju kao rosacea, lihten ruber planus, vitiligo, preporuča se uzimati oralno 3 – 4 puta dnevno po 1 čajnu žličicu zeolita, razmućeno u čaši vode, pola sata prije jela, što ima za svrhu da detoksicira i osnaži organizam, harmonizira i unaprijedi njegov imunološki odgovor, da regulira metabolitičke poremećaje i omogući unutrašnju podršku cijelom organizmu, posebno koži.

Lokalna aplikacija je individualna i ovisi o osjetljivosti i stupnju oštećenja kože. Preporuča se nekoliko puta dnevno nanijeti tanki sloj zeolitne kreme na oboljelu kožu.

Zeolitni puder se također uspješno primjenjuje u liječenju bolesti kože. Nanosi se posredno (u kremama ili uljima) ali i neposredno, direktno na kožu i lagano se utrlja vrškovima jagodica prstiju. Ne preporuča se isključivo koristiti čisti puder, jer bi se osjetljiva koža mogla isušiti. Stoga, posebno ako je koža iritirana, treba biti pažljiv s neposrednom aplikacijom pudera. U tom slučaju se puder može lagano utapkati na prethodno naneseni sloj kreme.

Afte

Za suzbijanje afti u usnoj šupljini pomiješa se jedna čajna žličica zeolitnog pudera s 1 dl vode i ispiru se usta. Ovu gustu zeolitnu otopinu poželjno je zadržati u ustima par minuta.

Plak i paradentoza

Na četkicu, odnosno na pastu za zube posipa se mala količina (s vrha žličice) zeolitnog pudera i kod pranja se pojačano trljaju zubi. Koristi se isključivo ultra-fino mikronizirani zeolitni puder, jer samo takav puder postiže efekt čišćenja zubne cakline od naslaga plaka.

Na isti način se tretira zubno meso kod paradentoze.

Kozmetika

Zeolit se jednostavno pomiješa s uobičajenom kozmetikom za njegu lica i tijela. Mala količina pudera se pomiješa s kozmetičkom kremom, balzamom, maskom i nanese na kožu. Koža se pritom bolje vlaži, smiruje, nestaje eventualno crvenilo, pomlađuje se, ublažuju se odnosno odstranjuju bore.