Portal o zeolitu klinoptilolitu

Zeolit i probava

U Aziji su se stoljećima koristili praškasti oblici specifičnih vrsta zeolita kao tradicionalni lijekovi za unapređenje zdravlja i dobre probave. Legenda o ljekovitoj vulkanskoj stijeni prenosila se s generacije na generaciju, pa je sve više ljudi iskusilo pozitivne doprinose zeolita. Kako zeolit djeluje u gastrointestinalnom traktu?

Zbog opisanih svojstava ionskog izmjenjivača, zeolit može promijeniti sadržaj iona i pH nivoa u tijelu, čime doprinosi zaštiti gastrointestinalnog trakta. Također potiče resorpciju hranjivih tvari, poboljšava efektivnost normalne flore u probavnom traktu i poboljšava transport hranjivih tvari u epitelu crijeva. Unapređujući apsorpciju hranjivih tvari, zeolit smanjuje rizik pothranjenosti, odnosno kroničnih i teških bolesti, čak bez promjene načina prehrane. I konačno, zeolit potiče sekreciju citokina, komponente imunološkog sustava koji kreira zdraviji i efikasniji probavni trakt. Također unapređuje imunološki odgovor probavnog sustava na način da odstranjuje “loše bakterije”, a potiče rast blagotvorne flore i faune i “prijateljskih bakterija” u probavnom traktu.

Osim što unapređuje iskorištenost hranjivih tvari, zeolit čuva energiju i smanjuje oštećenje staničnog epitela. Budući su stanice zeolita negativno nabijene, one privlače i vezuju pozitivno nabijene supstance, uključujući ione amonijaka. Amonijak je stanični toksin koji potencijalno oštećuje epitel gastrointestinalnog trakta i direktno negativno djeluje na probavni proces, a nastaje od proteina za vrijeme probavnog procesa. Smanjenje amonijaka omogućava obnavljanje cijevnog epitela, uštedu energije i bolju iskorištenost hranjivih tvari. Stoga upotreba zeolita i na ovom području štiti i obnavlja ugroženo zdravlje i tijelo.

Istraživanja potvrđuju da zeolit ima antidiaretički efekt. Zeolit smanjuje učestalost oboljenja i smrtnost uzrokovanu crijevnim oboljenjima. Rađene su iscrpne studije u upotrebi zeolita kao lijeka protiv diaree. Pritom su se istraživale terapeutske doze kod akutne diaree. Zaključak istraživanja je pokazao opravdanost primjene zeolita kao humanog lijeka protiv diaree. U tom smislu je napravljen i registriran kubanski lijek Enterex na bazi zeolita za liječenje diaree